Mentes és Társai Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Fénydizájnjában is újszerű a ŠKODA ENYAQ iV
2020.08.27.
Újdonság a ŠKODA-ról

Fénydizájnjában is újszerű a ŠKODA ENYAQ iV

ENYAQ iV modelljével a ŠKODA újabb nagy lépést tesz az elektromos mobilitás korszaka felé. A cseh autógyártó első tisztán elektromos, akkumulátorhajtású SUV-modellje fénydizájnja terén is új különlegességekkel mutatkozik be, érzelmekben gazdag formai nyelvezettel ötvözve műszakilag innovatív teljes-LED Matrix-fényszóróinak technikáját. Az új ENYAQ iV fényszóróinak különlegességeit Petr Nevřela, a ŠKODA külső világítások vezető formatervezője mutatja be interjújában.

Fénydizájnjában is újszerű a ŠKODA ENYAQ iV

Az ENYAQ iV formájában a ŠKODA a moduláris elektromos platform (MEB) műszaki alapjaira épülő első sorozatgyártású modelljét mutatja be. Hogyan változott a fényszóródizájn a korábbi modellekhez képest?

 

Petr Nevřela: Modelljeink fényszóróit már a ŠKODA jelenlegi, a SCALA és a KAMIQ sorozatot, illetve az OCTAVIA új generációját is jellemző formatervezési nyelvezete keretében is alapvetően továbbfejlesztettük. Az elmúlt másfél év során bemutatott minden modellünk már karcsúbb, s ezzel még dinamikusabb összhatású fényszórókkal érkezett, a KAMIQ pedig felül elhelyezett nappali menetfényével egyéni motívumot is hordoz. A fényszórók kialakításában emellett még több kristályhatású elem jelent meg. Az ENYAQ iV esetében is következetesen folytatjuk ezt a stílust, célzottan finomítva tovább az egyes részleteket, például az új, különösen finom rajzolatú nappali menetfénnyel, a szempillát idéző motívummal és a fő LED-modulok újszerű, hatszögletű alakjával. Új fényszórói és hátsó lámpái tovább erősítik az új ENYAQ iV innovatív karakterét.

 

 

Mennyi időt igényel az új fényszórók és hátsó lámpák formatervezésének fejlesztési folyamata?

 

Nevřela: A dizájn fejlesztése dinamikus folyamat, amely során szorosan együttműködünk a külső formatervezés területén dolgozó kollégáinkkal, valamint a külső világítás fejlesztőcsapatával. Különböző ötleteket dolgozunk ki, majd megvitatjuk, melyek valósíthatók meg, mielőtt véglegesen választanánk közülük. Összességében ez a folyamat mintegy hat-tizenkét hónapot vehet igénybe.

 

 

Mi inspirálja Önt új fényszórók és hátsó lámpák tervezésekor?

 

Nevřela: A ŠKODA büszkén idézi fel járműveiben a cseh kristályüveg-művészet hagyományait és sajátos módon interpretálja őket. A precízen kidolgozott vonalak, a geometrikus elrendezés és a nagytisztaságú üvegfelületek magukkal ragadnak, a beeső fény irányától, illetve a szemlélő szemszögétől függően mindig más és más, újabb arcukat mutatva. Ennek alapjain játszhatunk a különböző fényhatásokkal is, például a háromdimenziós hatást keltő hátsó lámpák esetében, amelyek felületeit finom fénycsíkokkal világítják meg.

 

 

 

 

Milyen első benyomást keltenek az ENYAQ iV új fényszórói?

 

Nevřela: Az ENYAQ iV fénygrafikája már első pillantásra hívogató és barátságos, miközben a fényszórók intenzív dinamikát sugároznak és modern hatást keltenek. Az innovatív LED-technika emellett első tisztán elektromos, akkumulátorhajtású SUV-modellünk hosszú távon fenntartható koncepcióját is kiemeli.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.