Mentes és Társai Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Egyedülálló töltéstechnikával jelent meg Prágában a ŠKODA AUTO, a PRE és a Chakratec
2019.11.25.
Újdonság a ŠKODA-ról

Egyedülálló töltéstechnikával jelent meg Prágában a ŠKODA AUTO, a PRE és a Chakratec

Különösen innovatív gyorstöltő állomás próbaüzemét kezdte meg Prágában a ŠKODA AUTO DigiLab, amely a lendkerék-technikára épül és kétszer akkora töltőteljesítményt kínál, mint amekkora az elektromos hálózatról érhető el. A Prága-Letňany vásárterületen üzembe helyezett töltőállomás a Cseh Köztársaságban az első és világszerte is csupán a harmadik ilyen technika. Az innovatív töltéstechnika az izraeli Chakratec start-up cég fejlesztése, amelyet a ŠKODA AUTO DigiLab Israel Ltd. fedezett fel, illetve nyert meg közös munkára.

skoda


A ŠKODA AUTO a közelmúltban, az október végén Tel Avivban rendezett Smart Mobility Summit alkalmával számolt be az olyan innovatív mobilitási startup-cégekkel és technológiai vállalkozásokkal folytatott, új partneri együttműködésekről, amelyek az autóipar számára fejlesztenek hardver- és szoftver-megoldásokat. E vállalatok közé tartozik a Kinetic Power Booster feltalálója, a Chakratec is. Ez az innovatív töltőállomás ott is lehetővé teszi az elektromos járművek gyorstöltésű áramellátását, ahol eredetileg nem áll rendelkezésre elegendő töltőteljesítmény. A töltőállomás az elektromos hálózat terhelési csúcsait felvéve lendkerekeket gyorsít fel magas fordulatszámra, mozgási energia formájában tárolva az elektromos áramot. Elektromos hajtású gépkocsi csatlakoztatásakor a Kinetic Power Booster elektromos áramot szolgáltat, megduplázva az elektromos hálózat által önmagában kínált töltőteljesítményt. Az ötletes töltési megoldás egyaránt optimális például autókereskedések és bevásárlóközpontok számára.

Andre Wehner, a ŠKODA AUTO digitális igazgatója hangsúlyozta: "A Chakratec vállalattal folytatott együttműködés jól mutatja, hogy a Tel Aviv-i ŠKODA AUTO Digilab Israel Ltd. cégünk révén hatékony felkutatással és célzott támogatással hogyan válhatnak konkrét projektekké az innovatív ötletek. Döntésünkkel, amellyel Prágába hoztuk a világ harmadik Kinetic Power Booster töltőállomását, egyértelműen jelezzük, hogy következetesen dolgozunk az ügyfeleinknek az elektromos mobilitás, illetve az integrált mobilitási szolgáltatások terén nyújtott kínálatunkon."

Vojtěch Fried, a PRE elektromos mobilitási menedzsere így egészítette ki: "A Chakratec technikája, amely az akkumulátorhajtású elektromos járművek gyorstöltéséhez szükséges teljesítményt biztosítja, további lépés az egyéni mobilitás elektromos jövője felé. A legnagyobb prágai töltőhálózat üzemeltetőjeként egyértelmű célkitűzésünk, hogy már a kezdetektől erős partnerként kísérjük a Kinetic Power Booster bevezetését."

Ilan-Ben David, a Chakratec ügyvezető igazgatója hozzátette: "A ŠKODA AUTO és a PRE vállalatokkal folytatott együttműködés mérföldkő számunkra. Állunk a kihívás elébe és készek vagyunk partnereinkkel közösen fejleszteni az elektromos mobilitást."

A Chakratec rendszere áramfelesleg idején energiát tárol, miközben csúcsidőben tehermentesíti a hálózatot. Az akkumulátoralapú töltőállomásoktól eltérően kapacitása mindvégig egyenletesen magas marad, emellett a tisztán mechanikus Kinetic Power Booster kémiai akkumulátorcellák nélküli, különösen környezetkímélő technika. Mintegy 200 ezer gyorstöltési és kisülési ciklust tesz lehetővé, ami nagyjából húsz évi élettartamnak felel meg.

Műszakilag a töltőállomás szíve a speciális házban, vákuumban forgó tíz lendkerék, amelyek hálózati áram csatlakoztatásakor felgyorsulnak. Jármű töltése során elektromos áramot termelnek, miközben veszítenek fordulatszámukból. Az energiatároló egy ŠKODA CITIGOe iV és egy másik elektromos autó egyidejű töltéséhez is elegendő, mégpedig az elektromos hálózat által kínált teljesítmény kétszeresével. A töltési folyamatot követően a forgó tömegeknek idő szükséges ismét a megfelelő fordulatszámra gyorsulni, ami a 100 kilowattos prágai töltőállomáson mintegy 45 percet jelent.

Prága-Letňany gyorstöltő állomását a Pre Group üzemelteti, hivatalos üzembe helyezését az e-SALON alkalmával jelenti be a ŠKODA AUTO és a PRE. Az elektromos mobilitási vásárt november 14. és 17. között Letňanyban, a Prágai Vásárközpontban rendezik.

Jelenleg az elektromos járművek vezetői az új technika megismerése céljából díjmentesen tankolhatnak itt elektromos áramot, az üzemszerű használat árairól és a fizetési módokról később tájékoztat az üzemeltető. A tesztidőszak tapasztalataitól függően a partnerek további Chakratec-elven működő gyorstöltő állomások telepítését is tervezik Csehországban, illetve további országokban.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.