Bemutató
2021.10.07.

KODIAQ tetején landolt a helikopter

A ŠKODA KODIAQ nem fél semmilyen kihívástól. A népszerű SUV ezt ismét bebizonyította azzal, hogy helikopter leszállóhely lett belőle! Ehhez mindössze egy, az autó tetejére erősített platformra volt szükség.
ŠKODA KODIAQ helikopterrel a tetején

Az ezüstszínű KODIAQ csak minimális módosításokon esett át a helikopteres leszálláshoz. A módosítások a ŠKODA DESIGN modellezőinek és az EGV prototípusépítő részlegének szakértőinek munkája volt.

Az erről készült videót itt megnézheti:  

https://youtu.be/MwTGGnMIl4E


Közösen építettek egy platformot, amelyet az autó tetőszerkezetéhez rögzítettek. "Ez egy acélszerkezet, amelyet úgy terveztek, hogy egyenletesen ossza el a terhelést. A tetővázhoz van rögzítve azon a helyen, ahol általában a tetősíneket szokták rögzíteni. A platform felülete fadeszkákból készült" - mondja Petr Erben, az egyik modellező.

Bár a Robinson R22 helikopter a pilótával és a leszálló platformmal együtt több mint fél tonnát nyom, a sorozatgyártású KODIAQ-ot nem kellett megerősíteni. Csak a hátsó felfüggesztést erősítették meg, hogy a tengelyek optikailag kiegyensúlyozottak legyenek.

Image
Image
Image

Amikor minden előkészületet elvégeztek, a következő lépés az volt, hogy a helikopter felkerüljön a tetőre. Egy statikus teszt után, amikor a helikoptert egyszerűen leeresztették az autóra, a helikopter a levegőbe emelkedett, és a tapasztalt pilóta, Jan Čermák irányításával biztonságosan landolt a ŠKODA KODIAQ SUV tetőplatóján.

A KODIAQ egy Robinsonnal a tetőn aztán a Robinson Helicopter Session 2021, a Nisa Air által Mladá Boleslavban szervezett, helikoptertulajdonosok és pilóták találkozójának egyik fénypontja lett.

Azt azonban el kell mondani, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy egy ŠKODA tetején helikopter landolt. 2011-ben a BBC népszerű Top Gear című műsorának egyik epizódjában egy helikopter landolt egy ŠKODA YETI modell tetején lévő platformon.