Mentes és Társai Hírek

Tökéletes társ minden úton. A nyüzsgő városi rohanáshoz megfelelő modelltől, a tágas üzleti, és az innovatív elektromos járműig a ŠKODA választéka mindent lefed. Találja meg az Ön számára tökéletes ŠKODA modellt!

  1. Hírek
  2. Az Akkumulátorok második élete
2022.11.04.
Újdonság a Škodától

Az Akkumulátorok második élete

Lejárt elektromos autójának akkumulátor élettartama? Ne dobja ki!  A Skoda okos megoldással állt elő a „halott” akkumulátorokra.

Enyaq töltés

Az autók fenntartható gyártása és használata teljes életciklusuk során – ez minden gyártó jelenlegi törekvése.  A Skoda komolyan gondolja a fenntarthatóságot, és számos intelligens és innovatív lépést tesz szénlábnyomának csökkentése érdekében.

 Az egyik érdekes megoldás, amellyel a  cseh autógyártó állt elő, az elektromos és plug in hibrid autókban lévő már kiszolgált régi akkumulátorok újra felhasználása. Nagy kár lenne egyszerűen kidobni őket.

Az elektromos autók  akkumulátorainak kapacitása normális használatban, az első nyolc évben vagy 160 000 kilométer alatt nem csökkenhet 70 % alá. Amint egy akkumulátor bármilyen okból elérte élettartama  végét , egy új életet kezd álló energia tárolóként.

Ezeket például  a Skoda márkakereskedések bemutatótermeik töltőállomásainak részeként, vagy értékesítési és szervizközpontok világítására és légkondicionálására. Ezek az akkumulátorok nem csupán a teljesen elektromos Enyaqból, hanem a plug-in hibrid Octavia iV, Octavia RS iV  és Superb iV modellekből származnak

Tartósabb mint azt gondolná.... 
 

Az elektromos járművek akkumulátorainak újrafelhasználását célzó kísérleti projekt egy érdekességet mutatott ki: a helyhez kötött tárolási kapacitásuk évente csak körülbelül két százalékkal csökken. Ez akár tizenöt évre növeli az akkumulátorok teljes élettartamát, jelentősen csökkentve a szénlábnyomot. És mi történik, ha az autóakkumulátoroknak ez a második élettartama is lejár? Ellenőrzött újrahasznosítási folyamatban, a visszanyert nyersanyagokból végül új akkumulátorokat készítenek.

Image

A fix tárolókapacitás akár 300 kWh, így akár 240 kW-os gyorstöltő állomások is táplálhatók róla. Az intelligens rendszerek a zöld áramot is tárolják, amelyet például egy kereskedő napelemes rendszere állít elő, és amelyet akkor nem használnak, különben többlet lenne.
 

Az energiatárolók olyan helyeken is lehetővé teszik a töltési infrastruktúra fejlesztését, ahol egyébként műszakilag nem lenne kivitelezhető nagyszámú töltőállomás építése. A tárolóhelyiségben való kihelyezés előtt az akkumulátorokat kapacitástesztnek vetik alá, amely teljes feltöltésből és kisütésből, vizuális tesztből és kommunikációs tesztből áll.
 

Akkumulátorok a prototípusokból egyszerre 12 elektromos autóhoz

Image

Az ENYAQ iV modellek akkumulátorait - jelen esetben tesztprototípusokból, nem pedig sorozatgyártású autókból - már használják energiatárolásra egy nyilvános töltőállomáson Prága Chodov kerületében. Teljesítménye 300 kWh, ami jelentősen csökkenti az elosztórendszerrel szemben támasztott igényeket. Ebben a projektben a partner a Pražská energetika (PRE), amely az akkumulátoros tárolás alkalmazását teszteli az elosztóhálózat erősítésének alternatív módjaként, új kábelhálózat építése nélkül. Egyszerre akár tizenkét elektromos jármű is tölthető – tíz 22 kW-os, kettő pedig egy ultragyors, 150 kW-os állomáson. Mondanunk sem kell, hogy nagy figyelmet fordítanak a biztonságra. Az eredetileg járművekben való használatra jóváhagyott akkumulátormodulok önmagukban nagyon robusztusak, és magában a tárolóegységben is vannak aktív biztonsági funkciók, amelyek számos paramétert felügyelnek. Minden esetre a tárolóegység tűzszeleppel rendelkezik, így az elemtartó teljesen elárasztható és lehűthető.
 

Image

Akkumulátor a teljes VW csoportnak!


A ŠKODA ez év májusában kezdte meg akkumulátorcsomagok gyártását a Volkswagen-csoport elektromos járműveihez a MEB platformon alapulva Mladá Boleslavban. Az éves kapacitás jelenleg több mint 250 000 egység, és a jövő év végére évi 380 000 egységre nő. Az Enyaqok összeszerelése közvetlenül az akkumulátor  gyártósora mellett van- így szó szerint az akkumulátorok a „sarokról jönnek”. A Mladá Boleslavban gyártott akkumulátorokat más Volkswagen, Audi és SEAT járművekbe is beszerelik. Ennek a kulcsfontosságú alkatrésznek a gyártásának a Mladá Boleslav-i üzembe történő koncentrálása fontos mérföldkő a cseh autógyártónak a teljes elektromobilitás felé vezető útján.
 

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.